Lukas min Lukas

‣ Forfatter: Nanna Gyldenkærne

‣ Forlag: Forum

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 149,95

‣ Målgruppe:11-14 år

‣ Sidetal: 98

‣ Sværhedsgrad: Lix 16

Vi møder Amalie til møde hos socialrådgiveren Dina. Dina mener, det vil være godt for Amalie at komme på efterskole, væk fra den byrde hendes alkoholiske mor udgør. Men Amalie vil ikke. Amalie vil hellere drømme om sin dejlige kæreste Lukas med de smukke øjne.

I klassen er der startet en ny pige Lise, som gerne vil være veninde med Amalie, der ellers ikke rigtig har nogen venner. Det er lidt besværligt at skulle have Lise tæt inde på livet. Amalie vil nemlig helst undgå, at andre ved noget om hendes forhutlede liv og om moren, der ikke kan finde ud af at passe sit arbejde.

Da Lukas afviser Amalie – de er nemlig slet ikke kærester – det hele foregår oppe i Amalies hoved – får Amalie alt for hurtigt viklet sig ind i et spind af løgne for at hævne sig på ham. Og det bliver svært at spole tilbage, da hun bliver klar over, at hun er gået over stregen.

Nanna Gyldenkærne er en garvet børnebogsforfatter, og hun forstår at dreje et plot, så læseren ”narres” til at tro, at sandheden er en anden, end den egentlig er. Hun skriver meget fint med en masse mellem linjerne. Lukas min Lukas er en bog, der kalder på analyse og diskussion. Den vil blandt andet være velegnet til undervisning (især for pigerne) fra ca. 6.-8. klasse.

Andre bøger om børn og svigt: Et mærkeligt skib af Anita Krumbach.

Nanna Gyldenkærne:  http://rosinante.dk/Authors/0-40592.aspx

 

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.