Nunu og veninder

‣ Forfatter: Anne Prytz Schaldemose

‣ Illustrator: Lea Letén

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 64

‣ ISBN: 9788763860536

Bierne summer og himlen er grå
Nunu har kornhat og græsjakke på.
Cykler afsted gennem silende regn
over en hæk og et hus og et hegn.
Synger så højt at et glas går itu
livet er smukt, Nunu elsker sit nu.

Sådan begynder denne søde og livsbekræftende rimede poesibog om Nunu, hendes liv og i særdeleshed hendes veninder. Nunu er livsnyder af fineste karat, hun lever i nuet (tænker hendes navn ikke er tilfældigt valgt) og har en fantasi ud over det sædvanlige. Der er en smule kronologi i historien, men ikke meget, og den er heller ikke væsentlig, da det er begivenhederne, tankerne, oplevelserne, sindsstemningerne, følelserne osv., der er omdrejningspunkterne. Og der er ikke meget, vi ikke hører om: Lige fra at få en ny veninde eller et kæledyr over kærlighed til familien til sorgen over at miste og det at blive uvenner. Kort sagt rummer historien om Nunu og hendes veninder alle følelsesaspekter i livet fra det mørke, triste og stille til det lyse, muntre og vilde.

Nunu er fem-seks år, da vi møder hende første gang, og 12-13 år hen mod slutningen af bogen. Vi følger hendes udvikling fra barn til en stor pige – både fysisk og mentalt – og bogen sluttes også ganske elegant af med et rim om, hvordan livet kun lige er begyndt, og verden ligger for Nunu og venindernes fødder.

Bogen er illustreret af Lea Letén, og hendes tegninger fanger på fornemmeste vis sindsstemninger og udtryk fra teksten. Som for eksempel når:

Nunu er en hvirvelvind, Nunu er en byge
Nunu er en vild orkan, der har sommersyge.
Nunu er en vejrudsigt, der er svær at følge
midt imellem tordenskrald, frost og hedebølge

Her er Nunu afbildet stort set overalt i illustrationen, mens mor og far er gået i stå i deres gerninger og let apatisk og med vind i håret kigger forbavset på Nunu og hendes energi. Ud fra den tilhørende illustrationen er man heller ikke et sekund i tvivl om, hvad der går igennem Vetrine Madsens hoved, da hun introduceres som ny elev i Nunus klasse og:

…læreren smiler, alle stirrer,
åh, Vetrines læbe dirrer

Samtidig siger det rigtig meget om Nunus væsen og syn på nye bekendtskaber, at:

Hun er bleg som perlemor, hun er hvid som puddersne
de er venner lige om lidt, det kan Nunu forudse.

Bogen er oplagt som højtlæsning, og jeg tænker, at det er årsagen til, at målgruppen er de 5-9-årige – de vil forresten elske humoren og de flotte, detaljerede tegninger. Men jeg tænker også, at bogen kan anvendes i undervisningsøjemed som en slags introduktion til rim, vers og strofer. Rimene er for det meste traditionelle med fire vers per strofe, men med variation, hvilket gør den oplagt til at snakke med elever om, hvordan versformer og rim virker, og hvilken effekt det har, når man bruger den ene frem for den anden.

Nunu og veninder er en dejlig rimbog om en pige med krudt i. Den er meget hurtigt læst, og når man lukker den, sidder man tilbage med et smil på læben. Både fordi den er så livsbekræftende, men også fordi den indeholder sjove ordspil og vendinger, som sætter sig fast, og som sagtens kan tåle at blive læst én gang til.

Om Anne Prytz Schaldemose
Om Lea Letén
Om bogen på Høst & Søns hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.