Tak for halshugningen

‣ Forfatter: Andreas NederlandFrederik Michael Hansen

‣ Illustrator: Louise Thrane Jensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: P-bog: 229 kr/ e-bog: 99kr

‣ Målgruppe:5+, selvlæsning 8+

‣ Sidetal: 70

‣ ISBN: 9788702148282

Hvad hulen er den væske
Som jeg står i med min fod?
En splattet pøl i røde farver
Som ku’ ligne blod

Så mærker jeg to prik i nakken
Og han guffer løs
Vampyren suger til
Imens jeg hviner som en tøs

Ak, der er gys, genfærd, zombier og alskens uhyggeligheder på lur i de otte digte som Andreas Nederland og Frederik Michael Hansen har skrevet i ’Tak for halshugningen’. Alle børn har ellers af deres velmenende (og storlyvende) forældre fået tudet ørerne fulde med at monstre, varulve, vampyrer og zombier skam på ingen måde eksisterer. Alt det er løgn og forbandet digt. Åh, hvor forældrene tager fejl. Grumt og gruopvækkende fejl. Og det vises i ’Tak for halshugningen’.

Digtene spiller på børns angst for mørke og monstre. Og uhyggen og zombierne gemmer sig i hver en lukket fryser, bag hvert blafrende badeforhæng og i alle tomme cykelkældre. Uanset hvad forældre siger. Og alle digte ender med, at børnenes værste skræk sker fyldest, og børnene lider en blodig død.

Det lyder på alle tænkelige måder vederstyggeligt – hvis ikke det bare først og fremmest er rigtig skægt og afsindig fjollet.

De to forfattere arbejder begge med tv for børn og unge på Ramasjang og Ultra og har haft mere end en finger med i skabelsen af det grønne og knap så uhyggelige Quiz-monster i SommerSummarum. Og humoren i en grotesk og punkteret uhyggelighed er den samme både når Borneo-monsteret forsøger at æde børn, og når den rødhårede bebrillede dreng får kappet hovedet af en brutal dæmon – hvilket faktisk er helt smart for så undgår man sure opstød og hikke.

De fleste af de otte digte har faktisk et hyggeligt smæld med halen: man kan sagtens hygge sig med de andre slugte børn i mumiens mave, eller spise is med en levende død. Og uhyggen er også forvandlet til hygge i Louise Thrane Jensens groteske, skægge og kantede streg.

Rim og versefødder fungerer fint – uden at det er formen, der huskes fra ’Tak for halshugningen’

Den er også udkommet som e-bog, med lydeffekter, oplæsning af forfatterne og animationer.

Skæg og velfungerende rimsamling hvor børns angst for monstre i mørke kældre faktisk viser sig at være sand. Det kommer der otte groteske, gennemfjollede og rigtig gode digte ud af.  

http://www.youtube.com/
https://itunes.apple.com/
http://detkoloristiskekomplot.dk/
http://gyldendal.dk/

 

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.