Toke får et egern

‣ Forfatter: Cato Thau-Jensen

‣ Illustrator: Tina Burholt

‣ Forlag: Alinea

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 128

‣ Målgruppe:7-9 år

‣ Sidetal: 24

‣ ISBN: 9788723547538

”Toke sidder på bagsædet med et tæppe over sig. Han hoster. Tokes far styrer bilen ud på de små veje, mens han ryger cigaretter.”

Bogen “Toke får et egern” er skrevet i serien ”Miniværk”, som Alinea udgiver.“Miniværk” er ny serie af små bøger, der skal rumme korte værker med gribende historier til netop indskolingen. Det er Toke, der er hovedpersonen i den 24 sider lange illustrerede fortælling.  Det er ofte Cato Thau, der tegner til billedbøger, men her skriver han, og han har overladt tegneblokken til Tina Burholt.

Toke og far er på vej over på en ø, hvor de skal gå på jagt. De bor i et koldt sommerhus, de spiser forloren skildpadde; og så går de på jagt. Toke går hjem, det er for koldt, og faderen har ingen jagtlykke, så han vender også hjem uden bytte. Ved sommerhuset har Toke set et egern, men det bliver så skudt af faderen, der vender hjem.

”Vi får det udstoppet, og du kan have det stående på dit værelse”, siger far til Toke, men fryseren bryder sammen, og det før dybfrosne, men nu optøede egern er fortabt. Det var det.

”Toke får et egern” er på ingen måde en lykkelig far-søn-fortælling. Det er en mistrøstig fortælling om en far, der sikkert vil det godt, men som ikke har øre og øje for, at Toke er af en anden støbning, end grønklædte jægere bør være af. Historien minder meget om en klassisk billedfortælling fra Dansklærerforeningen: ”På jagt” fra 2005, hvor Pia Juul skrev, og Rasmus Bregnhøi tegnede. Også her blev en dreng taget med på jagt uden selv at have ønsket det.

Cato Thau har tidligere skrevet ”Fra et hjem med gevær” om sin egen barndom. Her finder man lidt af baggrunden for Tokes fortælling. Cato er fra 1966, og han fortæller om en barndom hvor han boede hos sin far, som var tandlæge, og blandt andet kunne sy en tunge sammen, køre amerikanerbil, bygge voliere, rive sine egne tænder ud, skyde og lave de mærkeligste madpakker.

”Toke får et egern” er et ”Miniværk”, der egner sig godt til undervisning og fælles samtaler om de forventninger, man kan have til en god dag. Og et godt liv.

 

 

Links: Tina Burholt

 

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.