Torbens tusser

‣ Forfatter: Jacob Riewe

‣ Illustrator: Rasmus Juul

‣ Forlag: Alvilda

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 229,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771052831

Torben har lige fået nye tusser. Han sidder i køkkenet og tegner løs, mens mor er travlt optaget af at lave mad. Mor elsker at lave mad og Torben elsker at tegne. Så burde alt være jo fryd og gammen, men det er det ikke.

Torben får tus på fingrene og han ved mor ikke kan lide den slags griseri, så som det gode barn han er, vasker han sine hænde inden mor bliver sur. Torben skrubber og skrubber, sæber ind og vasker af  og pludselig er hele hans arm forsvundet. Pist væk er den.

Torben finder hurtig på råd og tegner med sine nye tusser en megasej superheltearm som erstatning for sin gamle arm. Torben finder dog ud af, at mor heller ikke er begejstret for svulmende muskuløse mandearme, i alt fald ikke når de sidder fast på hendes 5-årige søn. Hun beordrer ham prompte ud på badeværelset for at vaske armen af.

Heldigvis lader Torben sig ikke slå ud. Han har magiske tusser og de skal bruges! Så Torben tegner savanner, ubåde og rumraketter. Han tegner endda et kæmpe tandpastasmil oven på mors mopsede mund. Men selvom mor smiler udenpå, er hun stadigvæk vred inden i og Torben bliver sendt i seng uden dessert. Det gør nu ikke så meget, når man som Torben selv kan tegne en kæmpestor is med sine nye tusser.

Rasmus Juuls farverige illustrationer følger teksten og forankrer samtidig Torbens fantasier i virkeligheden, idet han lader hverdagselementer som f.eks. en håndvask eller en kaffemaskine titte frem blandt vilde løber og langarmede blæksprutter.

Andre bøger om mødet mellem barnets fantasiverden og den voksnes virkelighed: Villy Vilddyr af Maurice Sendak, Bennys badekar af Flemming Quist Møller og for de lidt ældre børn Den uendelige historie af Michael Ende.

Jacob Riewe har skrevet en humoristisk bog om mødet mellem fantasi og virkelighed, barn og voksen. Torben og mors forskellige ståsteder understreges af deres måde at ytre sig på. Torben tænker og tegner, mens mor taler og irettesætter. Det er et scenarie som mange voksne og børn vil kunne genkende fra egen dagligdag og som med sin karikerede facon både er sjov og som kan danne basis for videre samtale efter endt læsning.

Torbens tusser er en fin oplæsningsbog, der med sin humoristiske og overdrevne skildring af mødet mellem barnlig fantasi og voksen, praktisk hverdagsvirkelighed vil henvende sig til både børn og voksne.

http://www.jacobriewe.dk/

http://www.alvilda.dk

http://www.forfatterweb.dk/oversigt/juul00

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Charlotte Hitzner

Charlotte Hitzner er uddannet teolog, men har sideløbende med sine studier arbejdet som skribent og anmelder af børne- og ungdomslitteratur for forskellige netbaseret medier. Hun har en særlig forkærlighed for nordiske billedbøger og i særdeleshed de lidt skøre og skæve af slagsen.