Verdens værste fødselsdag

‣ Forfatter: Marius Horn Molaug

‣ Illustrator: Kristoffer Kjølberg

‣ Oversætter: Bjarne Dalsgaard Svendsen

‣ Forlag: ABC Forlag

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Pris: 230 kr.

‣ Målgruppe:7-12 år

‣ Sidetal: 101

‣ ISBN: 9788779164192

Ruben har fødselsdag og hans mor insisterer på, at hele hans klasse skal inviteres med til fødselsdagen. Og det bliver med garanti helt vildt pinligt og kikset; og der er helt sikkert ikke en eneste, der gider komme ud over Rubens bedste og eneste ven, Kent.

Men Kent har en plan: For at få en succesrig fødselsdag skal Ruben bare blive mega populær. Og det kan man blive ved enten at være 1) Rig, 2) Kendt eller 3) Pæn. Og så går projekt gør-Ruben-populær-inden-hans-fødselsdagsfest i gang. Og hvis man som læser tror, at det er dømt til at gå galt. Ja, så har man fat i den lange ende.

En af de mest populære tendenser inden for børnelitteraturen i dag er de illustrerede farceagtige romaner, der er henvendt til de (drenge)læsere, som ikke helt er klar til at knække en længere uillustreret bog til deres frilæsning. Bøgerne kan hedde Wimpy Kid, Tom Gates, Kaptajn Underhyler med mange flere. Bøgerne er generelt ekstremt fjollede, de har lister og dagbogspræg og så en masse illustrationer, der på skæg vis spiller op imod teksten og punkterer den. Og i den genre placerer Verdens værste fødselsdag sig sikkert.

Jeg er et par årtier ældre end målgruppen og mine fnis var noget mere forceret i Horn Molaugs forsøg. Det er sindssygt forudsigeligt og lige efter den skabelon, som genren har skabt. Det er effektivt, men også lidt anstrengt og småkedeligt.

Jeg er sikker på, at der findes læsere, der ikke kan få nok af Wimpy Kid, og som gerne vil læse en norsk pendant, mens de venter på den næste i serien.

Verdens værste fødselsdag egner sig fint som fri- og højtlæsning.

Norsk pendant til Wimpy Kid-successen. Det er fjollet og illustreret og hurtigt læst. Mange vil sikkert synes det er skægt – selvom det for denne læsers synspunkt bliver lidt for meget skåret over den samme læst.

Hjemmeside: Verdens værste fødselsdag

 

Anmeldelsen er skrevet af Jakob Kragh

Er cand.mag. med et speciale om børnelitteratur. Jakob har gået på Forfatterskolen for Børnelitteratur; og det var kun med til at hans glæde over bøger til børn og unge bare voksede uhæmmet. Jakob har en forkærlighed for realisme, for sprogligt stramme og sprogligt flippede bøger. Og så har han siden han kunne sætte to ord sammen elsket de bedste rim og remser.