Alvide

‣ Forfatter: Sara Lundberg

‣ Illustrator: Sara Lundberg

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771511475

Ved du hvem det er, der maler alle stregerne på vejen? Det er en pige. Jeg har engang set hende gå forbi. Hun hedder Alvide.

Alvide maler hvide streger på vejen, så bilerne ved, hvor de skal køre. Hun maler også fodgængerfelter. Andet maler hun ikke. I hendes sløjfe bor Hr. Rød og Hr. Grøn, der gerne skændes – men også gerne rapper om trafik. Når det bliver aften, går Alvide hjem til Severin – I ved, ham der tænder alle gadelygterne med sin fjernbetjening – og sover i hans brystlomme.

Lundbergs Alvide har sine forunderlige øjeblikke. Illustrationerne er farverige, levende og detaljerede akvareller, der fanger øjet og fantasien allerede fra den dragende forside; her er vores egen verden tilsat et skvæt finurlig fantasi. Teksten er dels fortællende, dels i talebobler; begge dele virker fuldstændig naturligt og egner sig glimrende til oplæsning.

Desværre skuffer fortællingen noget; udover en let forceret og overdrevent pædagogisk ’trafikskole’, indeholder bogen ikke megen historie. Den er dog en fin præsentation af karakteren Alvide og den verden, hun lever i – hvilket giver god mening sammenholdt med en viden om, at forfatteren har skrevet to bøger mere om Alvide (hvoraf den første udkommer på dansk til efteråret ’15). Jeg vil se frem til at læse dem, med et håb om at høre mere om Alvides forunderlige verden – og mindre om, hvordan man bør gebærde sig i trafikken.

http://www.jensenogdalgaard.dk/

http://saralundberg.se/

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.