Amalie & Sophie 4-ever

‣ Forfatter: Dorte Roholte

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 150

‣ ISBN: 9788711370087

Amalie og Sophie er bedsteveninder. De gør alting sammen. Men da en ny pige i klassen viser interesse for Amalie, skaber det ubalance i venindeforholdet. Amalie får dog aldrig mulighed for at gøre det godt igen, for pludselig er Sophie død – dræbt i en trafikulykke. Amalie går helt i sort, for hvordan fortsætter man livet, når ens bedste veninde ikke lever længere?

Amalie og Sophie 4-forever er en fin skildring af det helt almindelige teenage-venindeliv, der pludselig splintres til atomer. Det er en velskrevet lige ud ad landevejen-skildring, og det er egentlig svært at sætte en finger på, hvad der mangler, når historien egentlig fungerer. En mere kantet eller uventet skildring af mødet med døden, måske? En sammenligning med tv-serien Mille, der skabte en del polemik for nogle år siden, er nærliggende. Den serie, hvor hovedpersonen Milles veninde slås ihjel (netop i en trafikulykke) i seriens første afsnit. (I tv-serien havde Mille og hendes veninde i øvrigt en sang, der hed ”Venner forever”). Men selvom tv-serien virker stærkere, har bogen alligevel sin berettigelse, dog uden at have den samme tyngde.

Amalie og Sophie 4-ever er en fin lystlæsningsbog. Den har et nemt og tilgængeligt sprog og rummer emner om smerte, tab og venskab som er populært hos målgruppen.

Bogen er udgivet i Carlsens Sommerfugleserie, der henvender sig til piger i alderen 9-11 (en sommerfugl) og 12-14 (to sommerfugle). Amalie og Sophie har to sommerfugle.

Om forfatteren: http://www.litteratursiden.dk/forfattere/dorte-roholte

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.