Den store Tonni2Ton

‣ Forfatter: Adam O

‣ Illustrator: Adam O

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 249,95

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 144

‣ ISBN: 9788702310436

”Forhøjet fantasi?” spurgte Ingeborg.

”Er det farligt?”

”Ih, nej” sagde doktor Frank. ”Det er det modsatte, der er farligt.

Folk med lav fantasi risikerer at få alle mulige følgesygdomme.”

 

Adam O. er ved at være en sværvægter i dansk børnelitteratur. I foråret blev sidste bind i hans trilogi Den rustne verden, Ukrudt (2020), belønnet med Kulturministeriets Forfatterpris for Børne- og Ungdomsbøger. I sommer udkom han så med to gamle og en ny billedfortælling til de lidt mindre børn i Den store Tonni2Ton. Et værk der udgives i et dejligt stort format, en næsten 2 tons tung bog, der lader billedsiden komme til sin fulde ret, og gør, at teksten ret hurtigt kan læses af barnet selv.

Ingeborg møder Tonni2Ton og Tonni2Ton og jagten på Hugtanja udkom for et par år siden på Forlaget Fahrenheit, mens den afsluttende historie Drager findes er en ny fortælling fra tegnebordet.

Den stor Tonni2Ton lægger sig smukt ind i en dansk børnelitterær tradition for spids, revsende samfundssatire, hvor humor og overdrivelse spiller en central rolle i kritikken af skolen og andre institutioner for mangel på både rummelighed og empati. I fortællingerne i Den store Tonni2Ton revses Socialdemokratiet og især Skolereformen fra 2014, og efter at have læst værket er man glad for ikke at være skoleinspektør. Men det går altså også ud over fantasiforladte forældre, og de andre voksne Ingeborg møder på sin vej.

Ole Lund Kirkegaard er kendt for sit udsagn fra 1978: ”Der findes folk, som vil forkaste fantasiens værdi. Dog lever vi mere end halvdelen af vores tilværelse i fantasien.” Den Store Tonni2Ton sender på mange måder hilsner tilbage til Ole Lund Kirkegaards bøger fra Lille Virgil (1967) og Gummi Tarzan (1975) til skolepsykologen i Jacob Martin Strids Lille Frø (2005). Adam O. er som de på de skæve, skønne, støjende og fantasifulde børns side i deres udfordring af alt det konforme og pæne. Dette kommer tydeligt frem i den afsluttende fortælling ”Drager findes”, hvor en flok fanatiske skoleinspektører går til angreb på fantasien med plakater og kampråbet: ”Der findes ikke drager.” Efter endt læsning er man nu i tvivl.

Læst i sammenhæng er de tre fortællinger i Tonni2Ton fortællingen om pigen Ingeborg, der lokkes ud på en skattejagt af nogle vejarbejdere, der laver huller i asfalten. Ingeborg finder aldrig skatten, men møder i stedet en ny ven og hjælper i den to tons tunge trold, Tonni. Han hjælper Ingeborg med alt det praktiske, som at løfte baghjulene på bussen så hun kan nå den, men også til at opleve sin by København på en ny måde. Ingen voksne tror på Ingeborg, før hun langt om længe får omvendt den ikke særligt sympatiske skoleinspektør, Betty, som kommer til at spille en vigtig rolle i fortællingen. Den store Tonni2Ton er en fortælling, der med sidste opslag, lader læseren sidde tilbage med håb for fantasiens fremtid efter et læringsmålstyret helvede med alt for lange skoledage for Ingeborg og hendes kammerater;

”Mægtigt,” sagde Tonni. Og så bøvsede han så højt, at skibene ude på havet blæste i deres tågehorn til svar: SLUT”.

På billedsiden lukkes værket smukt med en illustration af en drage blafrende over en øde ø med teksten: ”Drager findes.”

Sproget og sprogtonen er typisk 2021 med på den ene side det skønt fabulerende og præcise sprog, og så på den anden side det platte med prut og bøvs og endelig et hav af referencer til andre børnebøger, eventyr og flere referencer til aktuelle samfundsproblemer og diskussioner om psykiatri, psykisk og fysisk sundhed og ikke mindst skolen og dens rolle.

Hvor denne sprogtone og indholdet i verbalsproget, kan gøre en lidt i tvivl om målgruppen, forsvinder denne tvivl i Adam O.`s illustrationer, der nok skal fange barnelæseren ind. Tonni2Ton er fremstillet som en elskelig trold og vist fra mange vinkler og i mange positurer og beskæringer, tit med Ingeborg kærligt anbragt på en arm eller på hovedet.  Skoleinspektøren Betty udvikler sig nok mest igennem fortællingen, fra en ond stedmor i Grimms eventyr til et excentrisk venligt menneske og Ingeborgs ven med strikkepinde i håret. Og så er det dejligt at se Adam O.s farverige, letlæste billeder i et stort format, hvor de rigtig kommer til sin ret.

Den store Tonni2Ton anbefales varmt til de ældste i daginstitutionerne og til indskolingens dansktimer. Her er nok at se på og opleve sammen i selskab med den kæmpestore, rare, varme og kærlige trold i selskab med Ingeborg. Kedeligt er det ikke!  

Billedbogen, Den store Tonni2ton

Forfatter og illustrator, Adam O

 

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.