”Det er som om det pusler og kribler alle steder. Frede tænker, og tanker er nærmest det allerfarligste, der findes. Han tænker på det sorte hul ude i haven. Der er nogen, der hvisker. Der er også noget, der kradser på hans dyne. Måske er huset endda begyndt at vippe lidt. Frede bliver nødt til at tænde lyset.”
Frede er ikke en modig dreng. Han er, som alle børn kan være det, bange for noget, han ikke ved, hvad er. Det kan være et sort hul ude i haven, det kan være et vasketøjsspøgelse, et skummelt træ eller en møguhyggelig nullermand. Man skal ikke altid tro på det, man tænker!
Sådan er moralen her i bogen hvor illustrationerne af Tor Fruergaard bare er vældig uhyggelige på den lidt hyggelige måde. Når Frede sidder i sin seng med store, store øjne, så sidder monstrene i fodenden af sengen med lige så store øjne. De vil også gerne sove med lyset tændt.
Man kan downloade (gratis) et ”læs-og-tal-sammen-materiale”, hvor man sætte navn på monstrene, læse om dialogen mellem forfatter og tegner og der er refleksionsspørgsmål til en mulig samtale mellem barn og oplæser. Det kan være oplæg som:
”Hvorfor tror du at hullet med de underjordiske græsmonstre føles mindre, da Frede og monstrene går ud til det, dagen efter? Er du bange for noget? Tegn eller fortæl om det, hvis du har lyst. Hvad synes du om om bogens tegninger? Hvilken kunne du bedst lide?” Der er mange flere spørgsmål. De fleste oplæsere kunne formentlig selv finde spørgsmål til dialogen, men det er en bog, man også kan læse i daginstitutioner. Her kan det til tider være godt med de spørgsmål, der er givet i bogens materiale.
Denne bog giver stemme til de mere forsigtige børn, der ikke møder Halloween med stor jubel. Ikke alle børn er modige altid, og ikke alle drenge er ukuelige altid.
Links: www.larsdaneskov.com