Flyv højt

‣ Forfatter: Katarina von Bredow

‣ Oversætter: Kina Bodenhoff

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 319,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 360

Er man øverst eller nederst i hierarkiet – eller hænger man et sted midt imellem? Et spørgsmål, de fleste store skoleelever har forholdt sig til med sorg, med glæde eller med en vis resignation af, at sådan er det nok bare.
Om det – og meget andet – handler Katarina von Bredows roman, Flyv højt. 15-årige Vendela begynder i 9. klasse, og hierarkiet synes at ligge helt fast: Emilie er dronningen, Sven er kongen, og så er der alle hjælperne, dem i midten og dem, der ligger helt i bunden. Lige indtil den nye pige Silja begynder. Hun vil i bogstaveligste forstand skide på de uskrevne regler. Faktisk vil hun gøre meget for at bryde dem. Vendela, der ellers er bedsteveninde med Tove, fascineres af Silja og hendes mod. Derudover viser det sig, at de har noget til fælles. De har nemlig begge mistet, en de elsker. Siljas mor er død, og Vendelas lillebror døde meget pludseligt, da han var tre år, hvilket har præget hele familiens forhold til hinanden. Vendela føler, at hun altid skal kompensere for forældrenes tab.
Vendela er en del af et firkløver sammen med Tove, Loke og Nils. Tove og Loke bliver kærester, og Vendela vil også gerne være kærester med Nils, men der sker ikke rigtig noget, og pludselig begynder klassens konge Sven at vise interesse for hende. Ingen passer længere ind i deres kasser. Og hvordan skal man så navigere?

Romanen er lidt længe om rigtigt at komme i gang. Meget skal introduceres, og man har indimellem følelsen af, at forfatteren næsten har villet have for mange spor i gang. Der foregår rigtig meget på skolen, i klassen, med vennerne og på hjemmefronten. Men sidenhen kommer der fart over feltet, og alt i alt lykkes det at få alle trådene samlet til sidst.
Katarina von Bredow har skrevet en lang række ungdomsbøger om (ofte den svære) kærlighed og venskab. Flere er udkommet på dansk og udgivet af Høst&Søn og Gyldendal. Bøgerne i Gyldendals hjerteserie handler både om forelskelse og om ting, der gør livet lidt mere besværligt og udfordrende.

Jeg synes desværre, omslaget er lidt for sødt og intetsigende. Flyv højt, og så ser man en pige der “flyver” i en nederdel, der efter min mening, ikke lige passer til bogens hovedperson. Det er for meget 1:1 i forhold til bogens titel og siger på den måde næsten for lidt. Den rummer faktisk en del mere.

Flyv højt er helt sikkert en roman, som pigerne vil elske at fordybe sig og spejle sig i. Den rummer både de store følelser og de mere hverdagsagtige problematikker omkring tøj og udseende. Kort sagt; alt hvad en teenagepige går og tumler med.

Forfatterens hjemmeside: http://www.katarinavonbredow.se/index.html

Om Gyldendals ungdomsserier: http://gyldendal.dk/ungdomsserier

Anmeldelsen er skrevet af Nana Baaner Klitgaard

Nana er cand.mag i dansk og engelsk og har taget 3. modul på masteruddannelsen i børnelitteratur (om formidling af børnelitteratur). Hun arbejder som freelanceredaktør af alle mulige slags bøger, men børne- og ungdomsbøgerne er dem, hun brænder for. I sin tid skrev Nana speciale om dannelsesromanen, så måske plantede hun ubevidst et frø der til interessen for ungdomsromanen, det “dannende” og coming of age-litteraturen. Nana har en lang baggrund i forlagsverdenen og har bl.a. arbejdet som børnebogsredaktør på Politikens Forlag. Derudover har Nana arbejdet med journalistiske bøger og anden faglitteratur for voksne.