Fortællingen om den leende banan og den ensomme gorilla.

‣ Forfatter: Hassan Mousavi

‣ Illustrator: Hassan Mousavi

‣ Forlag: Badge Abi PublishersJensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2014

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 26

‣ ISBN: 978877151031

Denne ordløse billedfortælling foregår i en yderst farverig jungle, hvor vi møder en stor hangorilla, som i begyndelsen skaber respekt og frygt omkring sig med sin poserende fremtoning. Af samme grund er gorillaen frygtelig ensom.

En dag, hvor gorillaen er ude at søge føde, opdager den en banan, der til gorillaens store overraskelse griner og smiler. Mødet mellem banan og gorilla udvikler sig på enkelt opslag til et varmt venskab, hvor gorillaen passer på den leende banan og leger med den. Derved ændrer læserens syn på gorillaen sig også hurtigt. Den viser både omsorg og nærvær over for sin nye ven.

Desværre bliver den også til grin i gorillaflokken og må søge ud i verden, i hvis uendelighed dens ensomhed forstærkes. Efter få opslag får gorillaen øje på en enlig hungorilla, der er i besiddelse af et leende æble. De to gorillaer finder hurtigt sammen og går lykkelige mod solnedgangen. På indersiden af omslaget bagerst i bogen ses en lille vignet af en hungorilla med to unger.

I et følgepapir til bogen gøres opmærksom på, at dette er en fortælling fra et projekt kaldet ”The Storyteller Painter” fra det iranske forlag Badge Abi. Pointen er, at forfatter og illustrator er samme person.

Hassan Mousavis fortælling indeholder et fremadskridende lineært handlingsforløb, og den tilbyder flere tematiske tolkningsmuligheder: Det nærliggende er at konkludere, at bogen handler om accept og tolerance og, at ingen behøver at være ensomme. Denne tematik er alt andet lige set før i børnelitteraturen. Udover den i sig selv rørende fortælling med dens skæve vinkel i form af leende frugter, er det, der bærer denne bog oppe imidlertid, at den kommer fra Iran, hvis indenrigspolitiske situation i allerhøjeste grad kalder på temaer som accept, tolerance og samhørighed. Af samme grund kan man som voksenlæser ikke undgå at lægge en delvis politisk tolkning ind over bogen, hvorimod barnelæseren vil se den som en glad kærlighedshistorie mellem to gorillaer. Alene det faktum, at hovedpersonen er et dyr med menneskelige egenskaber appellerer til barnet og giver samtidig bogen dens fabelpræg, som vil være velkendt for langt de fleste børn

For den danske læser leder illustrationerne tankerne hen mod Hans Scherfig og Bernhard Lipsøe. Her er tale om farverige illustrationer, der bogen igennem holdes i grundfarver, der afspejler den ensomme gorillas forskellige sindsstemninger. Eksempelvis er scenen, hvor han- og hungorilla mødes til sidst holdt i kærlighedens lyserøde farve. Det er let for læseren at følge historien, og den rummer gode muligheder for at barn og voksen kan mødes over en fortælling om nogle af livets store værdier. 

Med denne bog tegner det godt for Badgeabi Storyteller- Painter- projekt.

www.jensenogdalgaard.dk 

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.