Gåden om Alaska

‣ Forfatter: John Green

‣ Oversætter: Nanna Gyldenkærne

‣ Forlag: Høst & Søn

‣ Udgivelsesår: 2005

‣ Pris: 129,95

‣ Målgruppe:14+

‣ Sidetal: 247

‣ ISBN: 9788763835800

Der lød et ramaskrig, da vores læringscenter endelig fik fingre i tre eksemplarer af ’En flænge i himlen’ af John Green. Pigerne i udskolingen gik amok, og glemte for en stund alt om make-up og boy bands. Mange havde allerede set filmen, men det forhindrede dem på ingen måde i, at granske den rørende puppy-love-fortælling om Hazel og Gus én gang til.

Jeg tror, at ’Gåden om Alaska’ vil få samme modtagelse.

Miles Halter flytter fra det solbeskinnede Florida til Culver Creek i det varmesløvede Alabama. Her skal han tage sit junior- og seniorår på den selvsamme kostskole, som hans far og dennes brødre har gået.

Miles er fascineret af kendte personers sidste ord, og det er den franske forfatter Francois Rabelais’: ’Jeg tager afsted for at finde Et Stort Måske’, der får ham til at rykke teltpælene op og forlade den trygge base hos forældrene. Miles vil ikke vente til han dør med at finde Et Stort Måske.

På Culver Creek High School får Miles den lavstammede Chip, også kaldet Obersten, som værelseskammerat. Chip er speciel på sin helt egen måde. Han har lært navnene på alle lande i verden udenad og i løbet af bogen også hovedstæder og befolkningstal. Han er strateg og har fingeren på pulsen, i forhold til, hvad der sker på skolen. Obersten gør det hurtigt klart, at han måske ikke er den rette kammerat for Miles:

”Som udgangspunkt er her to grupper. Der er de almindelige elever, sådan nogle som mig, og så er der stræberne; de går her, men de er alle sammen rige fyre som bor i Birmingham, og de tager hjem til deres forældres airconditionerede huse hver weekend. Det er de cool typer. Jeg kan ikke lide dem, og de kan ikke lide mig, så hvis du kommer her og tænker at du har været hot shit på privatskolen, og du også vil være hot shit her, så gør du bedst i ikke at blive set sammen med mig. Du har gået på privatskole, har du ikke?”

Miles holder sig selvfølgelig til Obersten, og møder igennem ham den gådefulde og impulsive pige Alaska.

På trods af, at Alaska har en kæreste, som hun er ovenud forelsket i, kan Miles ikke undgå at blive lynende fascineret af og forelsket i hende. Hun er skarp i retorikken og holder sig ikke tilbage fra en god diskussion med enhver, der udfordrer hende.

Der er dog noget, der ulmer under overfladen. Noget som Miles ikke kan gennemskue i forhold til Alaska. Hun hemmeligholder ting fra sin fortid. Hun er en gådefuld person, og jo længere man kommer i bogen, jo tydeligere bliver det, at det er en gåde der skal løses.

Der er tre ting der gør, at denne bog vil blive mindst lige så stort et hit på mit læringscenter, som ’En flænge i himlen’. For det første, er bogen delt op i et ’før’ og et ’efter’. Derudover hedder alle kapitlerne: ’et hundrede og seksogtredive dage før’, ’et hundrede og syvogtyve dage før’ osv., hvilket konstant pirrer min nysgerrighed. Hvad sker der mon i næste kapitel? Hvad sker der i spændingsfeltet mellem ’før’ og ’efter’?

For det andet, er unge læseres fascination af det amerikanske high school liv fortsat intakt. I ’Gåden om Alaska’ følger vi på tætteste hold Miles’ møde med nye undervisere og kammerater på en kostskole.

For det tredje, er bogen virkelig velskrevet. John Green når især rigtig godt ind i og rundt om Miles og Obersten. De bliver levendegjorte. Samtidig formår John Green at skrive en roman der rummer masser af humor samtidig med, at man som læser fornemmer, at man er på vej ud over kanten og ned i et stort sort hul.

Finder Miles Et Stort Måske?

http://www.rosinante-co.dk

http://johngreenbooks.com/

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.