Hejren og sneglen

‣ Forfatter: Marie-France Chevron

‣ Illustrator: Mathilde Magnan

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Målgruppe:4+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788771512748

”Hejren og sneglen” lægger sig smukt ind i rækken af billedbøger, der fortolker og hylder fabelgenren. Alene på grund af titlen kommer man til at tænke på Jesper Wung-Sungs og Lisa Aisatos billedbog ”Frøen og fluen”, der også leger med den gode gamle fabelgenre, men med et helt andet twist, end det Marie-France Chevron og Mathilde Magnan anvender her i ”Hejren og sneglen”.

Alle har deres plads i verden:
Flyve mellem skyerne, kravle på jorden
Nogle spiser, andre bliver spist.
Det kan man naturligvis blive ked af…
Men hvad kan vi gøre?

Naturen er hård, men sådan er naturen.

Ak ja! Fiskehejren er sulten og klar til at sluge vinbjergsneglen, men før det sker, tilstår hejren sneglen et sidste ønske: at se verden fra oven. Som en dødsdømt, der får sin sidste cigaret før det uundgåelige, får sneglen en tur op mod himlen og skyerne. For hejren er da en venlig hejre; men også en hejre, der er sulten.

”Hejren og sneglen” er en særdeles smuk billedbog om at følge sin natur. Den er fortalt i et lettere poetisk, arkaisk sprog, som Dal Michaelsen har fået til at fungere rigtig fint på dansk. Litterært har Marie-France Chevron på tekstsiden begået en smuk, lidt gammeldags, men barsk hyldest til fabelgenren. En hyldest, som på alle måder understøttes og udvides gennem illustrator Mathilde Magnans billedside. Det gælder alt fra smukke, illustrative, ”biologisk korrekte” illustrationer af fiskehejren (ardea cinerea), der kunne stamme fra en fuglebog, over herlige og groteske nærbilleder af både snegl og hejre under flyveturen, til billederne af den (selv)højtidelige fortæller- og oplæserfrø, som er anbragt i bogen med sin pergamentrulle, og som på det sidste, vidunderlige opslag takker af med et buk.
Lige en sidste betragtning om illustrationerne: Prøv at følge Magnans fremstilling af hejrens øjne undervejs. Den fiskehejre har personlighed!

Billedbogen er fremstillet i et stort format, der lader illustrationerne komme til deres ret, og alt i alt er ”Hejren og sneglen” en lækker udgivelse. Den gode papirkvalitet og det faste omslag gør desuden bogen til en, der kan bruges. Og forhåbentlig finder den da også vej ud til mange læsere, både i daginstitutioner og på skoler, men så sandelig også i de små hjem, hvor både billederne og den barske fortælling om naturens gang kan give grobund for gode samtaler.

I ”Frøen og fluen” oplever vi en indføring i, hvad darwinisme er for noget, når den lidt dumme frø til slut ligger smadret på vejen som fluemad. I ”Hejren og sneglen” er det mere naturens uundgåelig gang, der bliver demonstreret, for: Naturen er hård, men sådan er naturen.

Mathilde Magnan
Jensen & Dalgaard

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.