Hils far

‣ Forfatter: Hanne Dagmar Raaberg

‣ Illustrator: Mo Maja Moesgaard

‣ Forlag: Eksistensen

‣ Udgivelsesår: 2017

‣ Pris: 200 kr.

‣ Målgruppe:4-7 år

‣ Sidetal: 28

‣ ISBN: 9788741002194

Hvert år rammes børn af den sorg og det savn, det er at miste en far. Det at skulle leve videre i en tilværelse, hvor intet er, som det plejer at være. Hanne Dagmar Raaberg og Mo Maja Moesgaard har med Hils far skabt en både hjertevarm og særegen smuk billedbog.

Anna har mistet sin far. Livet skal gå videre, så nu er Anna og hendes mor på tur i Tivoli med alt, hvad der hører til. Men savnet af faren er med på turen og gennemsyrer den.  Både mor og Anna er opslugt af livet i Tivoli med ture i forlystelserne og slush ice; men samtidig iagttager begge Tivolis mange duer, for de minder Anna om de duer, der er på farens gravsted på kirkegården.

En rød ballon spiller, ligesom duerne gør det, en central rolle for fortællingen. I Annas forståelse er faren nemlig deroppe i himlen, og det er her ballonen kommer ind. Den bliver sendt op mod himlen, for måske vil faren se den. Da de senere møder de en hvid due ved farens grav med et stykke rød ballon i næbbet, er det for Anna en hilsen fra faren, og hun kommer gennem dette møde til en form for accept af hendes nye livssituation.

Det er denne blanding af hverdagsliv, tivolibesøg, tab og savn, der danner rammen om en varm og vedkommende fortælling.

Mo Maja Moesgaard har stået for illustrationerne og et helt særegent visuelt udtryk. De enkelte opslag er gennemgående holdt i sort/hvid og gråblå farvenuancer, nænsomt tilsat enkelte andre farver. Stregen minder om 1970ernes, socialrealisme, eller tegneserie tilsat Dea Trier Mørch. Her er ikke leflet for det blide i ansigtsudtrykkene, noget der til tider måske kan virke lidt skræmmende på mindre børn. Men generelt, er det er en særdeles smuk billedbog om det at miste og savne, Hanne Dagmar Raaberg og Mo Maja Moesgard har lavet.

Hils far anbefales varmt til daginstitutioner og til førskolebarnet til dialogisk oplæsning om det at savne, være bange for og frygte. Desværre en virkelighed alt for mange børn kender til. 

 

Forfatter Hanne Dagmar Raaberg

Illustrator Mo Maja Moesgarrd

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.