Hvem er du, Johanna?

‣ Forfatter: Lin Hallberg

‣ Oversætter: Charlotte A. E. Glahn

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2012

‣ Pris: 299,95

‣ Målgruppe:11+

‣ Sidetal: 256

‣ ISBN: 9788702130386

Johanna er vild med heste. Hun er især vild med Kasper, som er den hest, hun passer på rideskolen og som hjælper hende med at dulme savnet efter Island. Desværre begynder det at gå rigtig dårligt for rideskolen, og derudover bliver Kasper syg og dør. Johanna bliver dybt deprimeret og bebrejder sig selv for Kaspers død. Hun kan ikke koncentrere sig om noget som helst – mindst af alt skolen.

Da Johannas farmor på Island får en hjerneblødning, tager hun op for at besøge hende. Dette skal blive vendepunktet for Johanna, for på Island venter hendes far, farfar og hesten Sunnanvind, som er Johannas helt egen islandske hest… Og desuden er der Palli, Johannas barndomsven, som viser sig at være utrolig sød.

Livet på Island er dog ikke kun lutter lagkage. Det er svært at genfinde en far, der i mange år ikke har været der, og det er også rigtig svært, da Johannas farmor dør, og hendes farfar er ved at gå op i limningen. Og bedst som hun begynder at falde til på det rå og vilde Island, skal hun hjem til Sverige.

Johanna er romanens jeg-fortæller, og dette betyder, at man mærker de store følelser og problematikker helt tæt på. Hun kravler ind under huden på én, og det gør ondt, når man mærker den dybe sorg, selvhadet og den svære identitetskrise.

Bogen er yderst velskrevet og sproget meget nuanceret. På bogens bagside fastsættes målgruppen til at være 11 år og opefter, men hvis man som 11-årig skal læse den selv, skal man være en dygtig læser.

For den yngste del af målgruppen vil det være en fordel at have en smule kendskab til ridning og heste, men generelt er romanen ikke overspækket med fagspecifikke betegnelser – de indgår for det meste i sammenhænge, hvor man kan regne ud, hvad der er tale om.

Forfatteren Lin Hallberg har skrevet et hav af hestebøger, der også er oversat til dansk. Bl.a. er hun forfatteren bag de populære Sigge-bøger. 

Hvem er du, Johanna? er en hestebog, men den er også mere end det. Med behandlingen af tunge temaer som sorg, savn og identitetskrise får Lin Hallberg rigtig fint beskrevet, hvordan det er at være ung pige og møde verdens udfordringer.

Forlagets hjemmeside: www.gyldendal.dk

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.