Kalle og støvsugeren

‣ Forfatter: inge Duelund Nielsen

‣ Illustrator: Lea Hebsgaard Andersen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 248

‣ Målgruppe:Fra 2 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771516173

“Kalles mor og far får kun lov til at støvsuge hver anden gang.
Kalle støvsuger hver gang – lige så tit han vil.
Støvsuger, siger Kalle og peger ind under bordet.
Så sætter Kalles far stikket i kontakten, og Kalle trykker på knappen.”

Inge Duelund Nielsen og Lea Hebsgaard Andersens Kalle og støvsugeren er en underholdende fortælling om den støvsugerglade, sprogkompetente Kalle og hans sans for orden.

Så den dag han kommer til at lade en skive tørret banan blive opslugt af støvsugeren, går det helt ”bananas” for Kalle. For bananskiven var tiltænkt hans elskede kæleabe Abus, og kan man ikke lade bananskiven komme til aben, må man lade aben komme til bananskiven – og inden vi har fået set os om, har Kalle støvsuget hele sin elskede barneverden, inklusive mor, far og mormor, ind i støvsugerens trygge indre.

Mange voksne kender små børns fascination af, eller angst for, det larmende monster, støvsugeren. Det er denne fascination, Inge Duelund Nielsen og Lea Hebsgaard Andersen leger med i fortællingen om Kalle.

Inge Duelund fortæller i et mundret, legende, sprog, og Lea Hebsgaard Andersen har tegnet til i sin letgenkendelige streg og farvelægning. Støvsugeren er tegnet som en centralstøvsuger, hvor beholderen står i kælderen og kan rumme adskilligt mere end en almindelig husholdningsmaskine, og så er den udstyret med en dejlig ultralang slange. En slange, Lea Hebsgaard Andersen udnytter i et skønt opslag, hvor Kalle næsten har fået mor ind i slangen, så det kun er hendes røde fletning, der mangler. Som det sig hør og bør, slutter Kalle og støvsugeren med et oplag, hvor Kalles verden igen er i orden inde i støvsugermaven.

Undervejs fungerer Kalle og støvsugeren i tillæg som et miniforlagskatalog over billedfortællinger, som Inge Duelund Nielsen og Lea Hebsgaard har været involveret i hos Jensen & Dalgaard: Her er for eksempel Peter Mouritzens ”Prop og Berta,” Lilja Scherfigs ”Hello Ketty” og ”Verdens bedste team”, som alle er illustreret af Lea Hebsgaard Andersen, og Inge Duelund og Anna Jacobina Jacobsens ”Mof og muren.” Billedbøger der ligger klar, når Kalle er blevet lidt større.

For den voksne er der undervejs også flere hilsner fra ens egen barndoms fortællinger både i teksten og i billedsiden; men det må læseren selv finde ud af…

Kalle og støvsugeren anbefales til børnehavebarnet, både derhjemme og derude, hvor de er i dagtimerne. Inge Duelund Nielsen og Lea Hebsgaard Andersen har skabt en lille fortælling, der tidsmæssigt, hvad angår oplæsningen, passer ind i en daginstitutionshverdag. Med Kalle er endnu et lille kompetent menneske trådt ind i børnebogsverdenen.

 

Links:

Lea Hebsgaard Andersen

Inge Duelund Nielsen

Forlaget Jensen & Dalgaard

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.