Månemenneske. Skyggefolket 1

‣ Forfatter: Ida-Marie Rendtorff

‣ Illustrator: Rebecca Bang Sørensen

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2015

‣ Målgruppe:10+

‣ Sidetal: 140

‣ ISBN: 9788702178906

Har I ikke set Nyhederne i dag?
Der er udgangsforbud for børn …”
Manden havde blodskudte øjne og et ar ned over den ene kind.
Hverken Lass eller Faria svarede.
”Hvor skal I hen?”Arret på mandens kind lyste hvidt.
”Det kommer ikke dig ved,” bed Faria ham af.
”Det tror, jeg nu nok, det gør.” Manden rodede efter noget inden for jakken.
Et våben? Lass trak sin kniv.
”Rør dig ikke,” sagde han hæst.

Ida-Marie Rendtorffs børneroman, “Månemenneske”, er første bind i en ny serie, Skyggefolket, for de 10 – 12årige. Vi befinder os i en ikke fjerne fremtid i en verden næsten uden børn.

Lass har mistet sine forældre ved en ulykke og rydder op i hjemmet mens han venter på at onklen og hans farmor skal flytte ind i huset. Han finder en halskæde som han ved hjælp af pigen, Faria og den gamle vise mand, Harriz får tydet og tolket. Ifølge dette smykke, som viser sig at være en navneplade, tilhører Lass Skyggefolket oppe fra De blå bjerge.Hans forældre var altså ikke hans forældre, og det kaster Lass ud i en eksistentiel krise. Romanen slutter selvfølgelig med, at Lass drager ud for at finde dette folk.

Ida- Marie Rendtorff fører i “Skyggefolket” læseren ind i en utryg fremtidsverden, hvor onde onkler og kriminelle bander står på spring for at kidnappe børn og sælge dem videre til desperate barnløse voksne i en tid, hvor der er stor mangel på børn. Det er ligeledes en verden, fyldt med ny teknologi, men hvor der stadig, midt i ondskaben, findes stabile og gode venskaber.

Romanen er illustreret af Rebecca Bang Sørensen med udtryksfulde illustrationer, der underbygger handlingen og som sætter billeder på den fremmede udtørrede ørkenverden “Månemenneske” udspiller sig i. Måske er det ikke kun barnløshed, der kommer til at danne bagtæppet for serien, men også den globale opvarmning og de forandrede livsvilkår den medfører.

Det hele set i børnehøjde.

Romanen lægger sig i kølvandet på andre romaner, der som “Skyggefolket” behandler børne- og teenageeksistentielle spørgsmål. Her: Hvem er jeg? Hvem er mine forældre? Hvor kommer jeg fra?

Her tænker jeg eksempelvis på Josefine Ottesens serie, “Det døde land” og på Jesper Wung-Sungs “Kopierne” til lidt ældre børn. Begyndere kan starte med “Skyggefolket”.

Ida-Marie Rendtorff fortæller, som det fremgår af det indledende citat, i et effektivt fortællesprog med korte sætninger og masser af direkte tale. Dette medfører at læseren trækkes gennem den spændende og vedkommende handling. Hvordan mon det ender for Lass?

Det er noget af en cliffhanger, læseren bliver efterladt med ved bogens slutning. Jeg kender ihvertfald en læser, der er spændt på, hvordan historien om Lass fortsætter.

Romanen anbefales varmt til læsning på mellemtrinnet, både i undervisningen, men i særdeleshed som frilæsning både på grund af sproget og indholdet.

http://ida-marierendtorff.dk/

http://rebeccabangsorensen.blogspot.dk/

http://www.gyldendal.dk/skyggefolket-1

https://issuu.com/bogrobotten/docs/skyggefolket-1-maanemenneske-26242

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.