Mere garn

‣ Forfatter: Mac Barnett

‣ Illustrator: Jon Klassen

‣ Oversætter: Dal Michaelsen

‣ Forlag: Jensen&Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 248,-

‣ Målgruppe:4+ og voksne

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788771512298

”Stille, alle sammen! Gerda, den der trøje er frygtelig distraherende. Jeg kan ikke undervise, når alle sidder og kigger på dig!” Så vil jeg strikke en til alle, sagde Gerda, så de ikke behøver at kigge på mig. Umuligt, sagde hr Hansen. Det kan du ikke.

Men jo, det kunne hun. Og det gjorde hun.

Gerda kan strikke alt. Og hun  strikker i farver. Mange farver. Verden bliver fyldt med glæde, når man får en trøje, Gerda har strikket. Så kulørt og festligt strikker hun.

Og. Hr. Sørensen, der ikke bruger trøjer, han får en hue.

Biler, traktorer og huse og hele landsbyen får strikket tøj. Men så…. ja, så hører den onde ærkehertug om strikketøjet, der altid holder garn.

Heldigvis strikker Gerda fortsat, men man må læse historien og ikke mindst se billederne for at følge med.

Der har været ”strikkebombning” i flere byer (og i Ronnie Andersens ungdomsroman ”Akavet” strikker de gamle på plejehjemmet også strikke-overtræk til lygtepæle og andet i byen). Det er et hit at strikke, men det er jo især et  hit, når trøjerne giver farve til en ellers sort-hvid verden.

Bogens illustrationer er sort-hvide  og grå indtil Gerdas strikketøj farver dem festligt og kulørt. Historien er fortalt lige så meget i tegningerne som i teksten. Afslutningen er i særlig grad båret af illustrationerne, men den må man selv se.

Forsiden er på ingen måde særlig appellerende til unge læsere, man ser titlen i strikkede masker, og der er et par katte, hunde og en lille version af Gerda at se.

Også titlen er noget bedstemoragtig: ”Mere garn”. Hvis man googler titlen, så henvises man til en lang række forhandlere af strikkegarn, og det er også den association, der gives, når man ser bogens forside.

Men den er herlig. Fablen er en fortælling i familie med eventyrene om grødfadet, der altid var fyldt,  om øltønden, der aldrig blev tom og om pengekister uden bund. Her er det blot en kurv strikkegarn, der holder tråd hele vejen.

I den engelskesprogede version hedder hovedpersonen Annabelle. Der er lidt mere strikketøj over Gerda, tænker denne anmelder.

http://jonklassen.tumblr.com/

Interview med Jon KLassen

http://jensenogdalgaard.dk/

Booktrailer til bogen, hvor bogen læses op på engelsk. Herligt.

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.