Ø

‣ Forfatter: Anna Jacobina Jacobsen

‣ Illustrator: Anna Jacobina Jacobsen

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:fra 4 år

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788771513790

En pige, helt alene på sin grå ø, omgivet af blågrønt vand. En morgen sker der noget uventet, og en ganske lille havfrue sætter farver på pigens verden – og ender til sidst med at vende op og ned på alting.

Her er en ganske særlig fortælling, på én gang lille og stor.

Anna Jacobina Jacobsen drager sin læser ind i historien uden et eneste ord; de smukke blyantstegninger giver en retning, men levner stadig masser af plads til tanker og fortolkning.

Illustrationerne har et organisk og levende præg – stregen er genkendelig fra Jacobsens andre udgivelser, fx En pige med pigsko, men fremstår alligevel anderledes afdæmpet i denne udgivelse.

Grundfarven er grå og stemningen melankolsk, indtil den lille havfrue dukker op; med hende lader Jacobsen små dryp af farve og liv brede sig igennem billederne. Vi ser pludselig blomster, dyr og solskin på den før så golde ø.

Man kan overordnet sige, at fortællingen handler om ensomhed og glæden ved en ven – men dens æstetiske udtryk taler i allerhøjeste grad til både følelser og fantasi, så den står vidt åbent for fortolkning i mange retninger.

Det ordløse format ser vi ikke ret tit fra danske hænder (et udenlandsk eksempel er australske Shaun Tan, der bl.a. har lavet ”Ankomsten” fra 2006) – men Jacobsens Ø er et slående eksempel på, hvorfor denne form fortjener mere opmærksomhed; dette er ikke alene en bog, det er også et lille kunstværk, der hvisker hver enkelt læser sin egen individuelle fortælling i øret.

Ø kan bruges i både børnehave og skole (og derhjemme med både gamle og unge); her er næring til fantasien og balsam til øje og sjæl.

 

Anna Jocobina Jacobsen

Forlaget Jensen og Dalgaard

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Maria Seebach

Maria er uddannet pædagog og arbejder som sådan i en vuggestue i Hørsholm. Maria har specialiseret sig i de 0-6årige og bl.a. beskæftiget sig med pædagogens valg, vurdering og brug af børnelitteratur i daginstitutionen – derigennem har hun fået et særligt fokus på, hvordan forskellige bøger præsenterer børnene for forskellige udtryk, både æstetisk og kulturelt. Maria har især interesse i bøger henvendt til aldersgruppen 0-6 år, dvs. hovedsageligt billedbøger med hovedvægt på billedsiden og mere eller mindre tekst.