Solstik – Ladybirds 3

‣ Forfatter: Jenny McLachlan

‣ Oversætter: Caroline Voetmann

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2018

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 315

‣ ISBN: 9788702223859

Kat bor et sted i England sammen med sin far, mor og storesøster Britta. Hun er ’the odd one out’ i forhold til resten af familien, da de alle sætter stor pris på fysiske udfoldelser og elsker at deltage i diverse løb og andre konkurrencer sammen, mens Kat derimod er som teenagere er flest. Kat tilbeder de sociale medier, går vildt op i mode og dyrker tid med venner og veninder. Hun er impulsiv og gakket på en måde, der virker realistisk, og som gentagne gange får smilet frem hos denne læser. Kat forsøger ikke bevidst at komme på tværs af resten af familien, men da hun som oftest handler, før hun har nået at tænke sig om, får hun tit søsteren på nakken.

Bogen indledes med netop én af disse situationer: Brittas ekskæreste kommer forbi for at hilse på Britta, Kat åbner døren og i stedet for at kalde på søsteren, trækker hun ekskæresten med ovenpå og gemmer sig sammen med ham i et klædeskab. Hvorfor er der ingen, der ved. Mindst af alle Kat. Situationen udvikler sig og ender med at blive dråben for resten af familien, der mener, at Kat er egoistisk og uansvarlig. Konsekvensen bliver, at Kat – til sin store rædsel – skal spendere sommerferien hos morens skøre søster i Sverige og ikke hjemme blandt veninderne.

Turen til Sverige bliver starten på en lang, spændende og udfordrende sommerferie for Kat, og gang på gang i løbet af ferien bliver hendes sensible teenagetilværelse rystet af ubehagelige oplevelser:

”Hey, hvornår skal vi ud og shoppe?” Da jeg var her sidste år med min mor, var vi i nogle butikker, hvor alt tøjet var hvidt.
”Vi kan nok godt nå det, inden butikkerne lukker, hvis vi går nu.”
”Jeg kan godt vente til i morgen,” siger jeg og undertrykker trangen til at springe op og gøre mig klar til at gå.
”Vi skal med en tidlig båd i morgen. Jeg vil gerne have, vi når den første til Stråla.”
”Hvad?” Jeg sætter mig op, Stockholms skyline svimler for mit blik. Alt det her skykigning og sol må have steget mig til hovedet. ”Hvor skal vi hen i morgen?”
”Til Strålø, øen. Jeg vil gerne med færgen, der går klokken otte.”
”Skal vi ud til en ø i morgen?”
”Vidste du ikke det?”

Solstik er tredje bind ud af fire i Ladybirds-serien om en gruppe piger, Bea, Betty, Kat og Pearl, der var bedste venner i børnehaven. Hver bog i serien har en af pigerne som hovedperson, og bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Indtil videre har jeg kun læst bogen om Kat, men jeg glæder mig til at læse om de andre piger. Især Pearl, som vi også møder i Solstik.

Måske skal de unge piger på skolens læringscenter lige skubbes lidt på vej i forhold til denne serie, men når først de er i gang, er jeg sikker på, at den vil blive læst med stor glæde.

Jenny Mclachlan
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside
Anmeldelse af Ladybirds 1
Anmeldelse af Ladybirds 2

Anmeldelsen er skrevet af Lonni Carlsen

Lonni er uddannet lærer og læringsvejleder og arbejder til daglig på Gildbroskolen i Ishøj. Hun underviser i udskolingen og er fagansvarlig for dansk på skolens læringscenter. Ydermere er hun beskikket censor i mundtlig og skriftlig dansk. Lonni har en særlig interesse for ungdomslitteratur samt grafiske romaner og billedbøger, der henvender sig til de ældste elever i folkeskolen.