Sørøverens diamant

‣ Forfatter: Thorstein Thomsen

‣ Illustrator: Lea Letén

‣ Forlag: Carlsen

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 249,95 kr. (P-bog), 36,95 kr. (e-bog)

‣ Målgruppe:3+

‣ Sidetal: 32

Sørøverkaptajnen Rasmus og hans mandskab bestående af Killer, Enøje og Bølle-Bent har et sørøverskib, og en dag lægger de til i en havn. På land vil Rasmus købe en diamantring til den søde Frida og have hende med tilbage til sørøverskibet. Men da han går hen for at give Frida ringen, bliver han slemt skuffet: I haven står hun og snakker med en anden fyr, der både har overskæg og brede skuldre… og en meget større diamantring, end den Rasmus har med.

Sørøverdrengene lægger en plan, men Frida er ikke så let at overtale, for hun gider bestemt ikke gå med en diamantring fra en fyr, der er en slapsvans og et pjok – Rasmus bliver derfor nødt til at bevise, at han ikke er nogen af delene.

Sprogligt rammer Thorstein Thomsen plet. Teksten består af kortere tekststykker, der er holdt i enkel og humoristisk stil. Med brugen af udtryk som bl.a. ’splitte mine bramsejl’, ’ohøj’ og ’fuld fart frem’ efterlades der ingen tvivl om, at vi har med en rigtig sørøverhistorie at gøre, og det er uden tvivl noget børnehavnebørn og yngre skolebørn kan relatere til.

På kraftigt, let gyldent papir kommer Lea Létens illustrationer virkelig til sin magt. Illustrationerne ikke blot matcher teksten rigtig godt, men de gør også, at historien og personerne bliver ekstra levende. Tegningerne har masser af udtryk, som tilfører mere drama, eventyr og sørøverstemning.

Thorstein Thomsen skriver både bøger og laver musik til børn og voksne. Bl.a. har han skrevet den kendte børnebog Da Lotte blev usynlig, der for en del år tilbage blev filmatiseret af DR.

Lea Léten har ligeledes en række børnebøger bag sig. Hun både skriver selv og illustrerer andres fortællinger. De to har i øvrigt begået endnu en sørøverhistorie om Rasmus og co.. Den hedder Sørøverens tre ønsker og udkommer august 2013. 

Forfatter og illustrator udgør i Sørøverens diamant et stærkt makkerpar. Med tekst og illustrationer, der appellerer godt til målgruppen, træder historien og personerne ud af papiret og bliver levende. En anbefalelsesværdig, sjov og eventyrlig billedbog. (NJ)

Forfatterens hjemmeside: http://www.thorsteinthomsen.dk

Illustratorens hjemmeside: http://www.lealeten.dk

Forlagets hjemmeside: http://www.carlsen.dk

Anmeldelsen er skrevet af Nynne Jakobsen

Nynne har, siden hun var en lille pige, altid været en læsehest. Så meget, at hun flyttede fra Nordsjælland til Aarhus for at tage en bachelor i litteraturhistorie. Nu er hun imidlertid vendt hjem til det sjællandske, hvor hun læser på kandidatuddannelsen ’Moderne kultur og kulturformidling’ på Københavns Universitet. Nynne har arbejdet på forlag, og derudover har hun oversat forskellige bøger – primært bøger til børn og unge. Blandt Nynnes forskellige interesser indenfor litteratur og kunst har børne- og ungdomslitteraturen en helt særlig plads – både i hendes hjerte, men også i hendes evigt voksende bogreol. Især er hun vild med smukke billedbøger, eventyrlige fortællinger og graphic novels.