Ting der bliver væk

‣ Forfatter: Kim Fupz Aakeson

‣ Illustrator: Stian Hole

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2021

‣ Pris: 249,-

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 38

‣ ISBN: 97887702318357

”Bosse er væk. Det er jeg rigtig, rigtig ked af, jeg savner ham rigtig, rigtig meget.

Han havde fregner. Han havde altid sår på knæene. Han havde en skæv fortand.

Han sagde tit ting som for eksempel: Vil du høre noget klamt?

Eller: Vildt nok.

Eller grineren.

Hvis vi kedede os i timerne, pustede han mig i øret så det kildede hele vejen ned i tæerne.”

 

Sådan lyder anslaget i Kim Fupz Aakeson og Stian Holes billedfortælling Ting der bliver væk, som er andet bind i, det Stian Hole i et interview kalder, corona-trilogien. Første fremragende bind, Klovnen der bare ikke var særlig sjov,udkom i 2020 og det sidste bind er ”work in progress” og tænkt klar til udgivelse i 2022. Så har man det at se frem til.

Lige nu kan læserne så nyde denne historie i ord og billeder om alle de Ting der bliver væk for os i en fortælling om venskab, dets forgængelighed, om alle de ting der bliver væk og ultimativt dør, men til alt held også om glæden ved at finde nyt og ikke mindst en ny ven.

Historien er kort den, at jeg-fortælleren Aksels bedsteven, Bosse, er taget med familien til Australien og har efterladt Aksel med et stort, nærmest ubærligt, savn. Pludselig er Aksel alene og uden nogen at lege med. Han besøger sin morfar på plejehjemmet, men han er også ved at forsvinde ind i demensen, hvilket får Aksel til at tænke på de ting, der er væk:

”Mormor (hun døde, og så er man virkelig væk)

Morfars hår.

Hans hukommelse.

Hans bil (en Toyota, sølvfarvet).

Bosse.

Kakao (min dværghamster, den døde også).

Mit gymnastiktøj.

Min fars cykel (den blev stjålet ned ved centeret).

Otte af mine mælketænder.

Min lille lommekniv.”

Stort såvel som småt. Aksel spørger sin mor og har en snak med hende om, hvad sorg er, og læreren forsøger også at hjælpe:

”Tiden læger alle sår, siger Katrine.

Jeg siger ikke noget om at sådan siger voksne altid.

Jeg nikker bare så jeg kan slippe ud og komme hjemad.”

Der, på hjemvejen, sidder der så en ny dreng i Bosses hus og laver ansigter – og sådan ender den afdæmpede smukke fortælling om den sorg og de savn, børn oplever.

Kim Fupz Aakesons tekst er i sig selv billedskabende, men alligevel så luftig at den skaber rigelig med plads til Stian Holes billedunivers, hvilket muliggør en forunderlig dialog mellem billeder og ord.

Ting der bliver væk er en smuk afdæmpet fortælling om Aksels triste dage i mellemrummet mellem to venskaber. Teksten ligger rigtig godt i munden under læsningen, og imens kan tilhøreren nyde Stian Holes photoshoppede billedunivers, der fabulerer over alt fra Australiens dyreliv, over livet i skolegården til skibe (Beatles Yellow submarine er sågar med) og ikke mindst udtryksfulde billeder af Aksel, hans venner og familie, der går i dialog med teksten og afspejler både handlingen og stemningen.

Undervejs kommer man uvilkårligt til at tænke på Stian Holes tidligere udgivelser, alene og sammen med Rebecca Bach-Lauritsen, Synne Lea og Lars Saabye Christensen, for personerne ligner i høj grad nogen, vi har mødt tidligere i Holes værker. Det kan man så more sig med at undersøge og på den måde få lyst til at genbesøge Stian Holes tidligere værker fra Garmann trilogien.

Ting der bliver væk anbefales varmt til frilæsning og undervisningen, både danskfagligt, hvor samspillet mellem tekst og billede kan undersøges, men også til en mere dybtgående samtale om, hvad venskab og familie er for noget. Sorg og savn kommer vi alle ud for, og det er sjældent, at tiden bare læger alle sår.

Ting der bliver væk er i bund og grund en alalderfortælling, der er lige vedkommende for såvel børn som voksne.

For med Benny Andersen i hans ”Vennesang” (1985) er det jo sådan, at:

”Jeg elsker at sidde alene

og drømme og fantasere,

men har jeg været længe nok alene,
så jeg vil ikke være alene mere
så er det godt at ha en rigtig ven
og ha nogen at snakke med igen
en man kan dele sine drømme med
lege eller danse eller svømme med,
det er rart at være alene men
det er bedst at ha en ven.”

Tak for sangen, Kim Fupz Aakeson, Stian Hole og Ting der bliver væk. Det er bedst at ha en ven!!

Billedbogen Ting der bliver væk

Forfatter og illustrator, Stian Hole

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.