Fordi

‣ Forfatter: Mac Barnett

‣ Illustrator: Isabelle Arsenault

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2019

‣ Målgruppe:5+

‣ Sidetal: 40

‣ ISBN: 9788771515374

I mørket bliver tanker store
En lille pige skal sove, og hendes hoved er fyldt med spørgsmål, som far bare lige skal svare på, inden han slukker lyset og lukker døren.

Hvorfor er havet blåt? Hvorfor flyver nogle fugle mod syd om vinteren? Hvad skete der med dinosaurerne? Hvorfor skal vi sove?

Alle sammen spørgsmål, som far egentlig godt kunne have givet lange, snørklede forklaringer på, men sådan skal det ikke være.

Havet er blåt, fordi fiskene spiller guitar og græder blå tårer. Fuglene flyver sydpå for at hente nye blade til træerne. Dinosaurerne fløj ud i rummet med store balloner, og vi skal sove, fordi nogle ting kun kan ses med lukkede øjne.

Så poetisk kan forfatter Mac Barnett udtrykke sig i bogen med den simple titel Fordi.

Åndsføde til drømmeland
De mange spørgsmål opstår selvfølgelig ikke ud af det blå. Ej heller de faderlige svar, der på sokratisk vis pirrer barnets fantasi. Søren Kierkegaard skrev i 1837 en artikel om at fortælle for børn, og selv om Kierkegaard ikke gjorde det meget i børnelitteratur, rammer han alligevel noget helt centralt i At lade Barnet afføde Livet i sig. Her taler han om, at den voksne bruger sin viden og livserfaring til at ”yde Barnet Åndsføde”, til at skabe lysten til mere viden ved at ”udøve en tryllemagt”. ”Man skal ikke henlægge poesien til visse timer eller visse dage”.

Dette kierkegaardske præmis for barnets fantasi og spørgelyst synes faren i Fordi at have fanget til perfektion. Den lille pige kommer i hvert fald ikke til at mangle åndsføde på rejsen til drømmeland. Nogle ting kan kun ses – og fordøjes – med lukkede øjne.

Arsenaults tryllemagt
Til denne smukke, enkle fortælling hører Isabelle Arsenaults illustrationer, der fuldender bogens poetik med en sans for drømmescenarier, der nærmest indeholder en egen tryllemagt. Illustrationerne skifter mellem at være sort/hvide i scenerne fra børneværelset og farvestrålende og surrealistiske i barnets indre forestillingsverden, hvor virkeligheden ophører og underbevidsthedens kalejdoskop tager over. Her er ingen grænser eller henlagt poesi. Jeg kendte ikke Isabelle Arnault i forvejen, for bogen er den første på dansk med hendes illustrationer, men hun er et bekendtskab, som jeg sætter jeg pris på, og som skarpe forlagsredaktører bør holde øje med.

Denne billedbog er skrevet og illustreret med en dybtliggende forståelse for barnelæseren. Hos Søren Kierkegaard er troværdighed nøglen til barnets undren, og det er med troværdighed og omsorg for det spørgende barn, at Fordi er skabt. Hvis ikke en bog som denne kan bidrage til æstetisk erkendelse hos barnet, er der meget få bøger, der kan. 

Vidste du for resten, at træerne holder varmen om efteråret ved at lave små bål af deres blade? Nej vel? Det ved du nu.

Mac Barnetts hjemmeside
Isabelle Arsenaults hjemmeside
Info om bogen på Jensen & Dalgaards hjemmeside

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Janus har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte siden 2002 og har i forlængelse af sin kandidatuddannelse holdt flere foredrag om børnelitteratur. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger.