Bryderpigen Karla

‣ Forfatter: Anders Sparring

‣ Illustrator: Jonna Björnstjerna

‣ Oversætter: Charlotte A. E. Glahn

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 199,95

‣ Målgruppe:8+

‣ Sidetal: 184

‣ ISBN: 9788702146530

”Karla tager brydergreb. Inden længe dukker Amir op og stiller sig lige så pænt og  venter uden for puderummet. Han ved, at døren går op lige om et øjeblik, og så er det hans tur. De er flere børn, der venter uden for puderummet nu. Der er en lang kø.”

Karla bor sammen med sin far og sin bror Martin i et noget rodet hjem, hvor hun længe gerne har villet have sit eget værelse. Hun har konflikter med skolekammeraterne, hun elsker at bryde, for det er hun god til, og så er hun en særdeles selvstændig og beslutsom pige.

Således sker der altid noget, når Karla er i gang med dagen. Jakob, hendes far, er flink og fraværende, men også særdeles forstående, og han bliver på ingen måde ked af det, da Karla har ryddet op i hans pulterkammer og solgt det meste, heriblandt en gammel bibel.

Konflikterne i bogen løses, personbeskrivelsen er rammende for aldersgruppen, og illustrationerne følger fint den sproglige humor på vej.

Der er en mangel på gode og nye bøger til de børn i indskolingen, der knækker læsekoden længe før alle andre. Hvor finder man læseværdige bøger, der har et indhold, der relaterer sig til børn i 8-10 års alderen?

Dette er en bog til disse læsende børn. Her får de en spændende realistisk fortælling, der er fortalt i et sprog præget af korte helsætninger og med et layout, der gør teksten overskuelig.

De første tyve sider kan man læse på linket:

http://www.gyldendal.dk/~/media/Temaer/Store%20boern/Bryderpigen_uddrag.ashx

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.