Pigen der ledte efter sin skygge

‣ Forfatter: Inger-Lise Kristoffersen

‣ Illustrator: Inger-Lise Kristoffersen

‣ Forlag: Forlaget Uro

‣ Udgivelsesår: 2020

‣ Pris: 250,-

‣ Målgruppe:5+ / al-alder-fortælling

‣ Sidetal: 32

‣ ISBN: 9788797080252

”Skyggeøen er det sted hvor skygger tager hen

når de bliver godt trætte af deres ejer.

Men nogle skygger er så heldige

at deres ejer følger dem gennem tykt og tyndt

for at hente dem hjem igen.” (Omslaget)

Pigen der ledte efter sin skygge af Inger-Lise Kristoffersen er en ordløs billedfortælling fortalt i udtryksfulde, detaljerede sort/hvide linoleumssnit.

Det er kendetegnende for billedfortællingen, at det er en bog, barnet selv kan læse. Det narrative i Pigen der ledte efter sin skygge rummer en tydelig fortælling, der kan forstås på mange niveauer.

Bogens fortælling er kort, at en pige skal til at sove. Hun leger med sin stofkat og ænser ikke sin skygge, der prøver at få hendes opmærksomhed. Det lykkes ikke. Da pigen sover, lister skyggen ud af sengen og stikker af. Pigen vågner og følger efter ud på en rejse, der fører hende til Skyggeøen, hvor skoven er fuld af liv og stemning. Her er skyggeskabninger, der er både sjove og lidt uhyggelige, som hjælper hende i jagten på sin skygge. Da pigen mister modet og sidder ensom og forladt trøstesløs op ad en mosklædt sten, kommer en morskikkelse som tager sig af hende og leder hende på rette vej igen…

Den fortælling skal barne- og voksenlæseren selv stykke sammen ud fra den viden, de får fra linoleumssnittene.

Pigen der ledte efter sin skygge er på den ene side et kunstværk, hvor man dvæler ved og studerer det enkelte opslag og på den anden side en fin historie. Bogen illustrerer” sig ind i nordisk tradition, hvor folkeeventyr, H.C. Andersen og især Tove Janssons billedunivers kommer på nethinden.

Værket vil kunne virke igangsættende for en samtale med børn fra 5 år og op om fortællingen og måske skyld og sorg, når børnene tager med på eventyr i den store skov.

Inger-Lise Kristoffersen har arbejdet med børnebøger og grafisk kunst i mange år og har tidligere udgivet to billedfortællinger Om at drømme og Manden, fluen og det ustyrlige pigebarn.

Pigen der ledte efter sin skygge anbefales til langsom læsning derhjemme, i daginstitutionen og i indskolingen. Her er masser at samtale om og undre sig over i det enkelte billede, i detaljen, samtidig med at man stykker fortællingen om pigens jagt på sin skygge sammen.

 Pigen der ledte efter sin skygge blev i 2020 indstillet til IBBYorg.`s ”Silent books” projekt for bådflygtningebørn på Lampedusa og på de både, der sejler rundt i Middelhavet for at redde disse børn i land.

Man kan læse mere om ”Silent books” projektet på: https://www.ibby.org/awards-activities/activities/silent-books

 

Forfatter og illustrator Inger-Lise Kristoffersen

Pigen der ledte efter sin skygge

 

 

 

 

 

 

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.